Limassol Times

NEWS

Έκαναν σκουπιδότοπο την κοίτη του Κούρρη… Από καναπέδες μέχρι τηλεοράσεις! (pics)

Σκουπιδότοπος παραμένει η κοίτη του ποταμού Κούρρη, με τις τοπικές αρχές των γύρω κοινοτήτων να νιώθουν ανήμπορες να βάλουν ένα οριστικό τέλος στη συστηματική και ανεξέλεγκτη απόρριψη κάθε είδους αχρήστων αντικειμένων, επιρρίπτοντας ευθύνες κυρίως στο κράτος. 

Η έλλειψη αστυνόμευσης, η έλλειψη συνεργασίας των Βρετανικών Βάσεων με τις τοπικές αρχές, η γενικότερη αδιαφορία του κράτους για τα δυτικά προάστια της επαρχίας Λεμεσού, αλλά και η απουσία πράσινων σημείων αποτελούν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τις κύριες αιτίες που το φαινόμενο όχι μόνο παραμένει αλλά διογκώνεται καθημερινά.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους: μάζες από κάθε είδους άχρηστα αντικείμενα, σκουπίδια, μπάζα, χαλασμένα παιδικά παιχνίδια κι αντικείμενα, έπιπλα που έχουν παλιώσει και δεν τα ήθελαν πλέον οι ιδιοκτήτες τους, οικοδομικά υλικά, ξερά χόρτα και κλαδέματα. Κι αυτά μπορεί κανείς να τα αντικρίσει κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Κούρρη, όχι μόνο σε ένα σημείο.

Μιλώντας στη Limassoltimes οι Κοινοτάρχες Επισκοπής και Ερήμης, Λεύκιος Προδρόμου και Πανίκος ΧατζηΧαμπής, αντίστοιχα, εξέφρασαν τόσο την αγανάκτησή τους όσο και την θλίψη τους για την αδιαφορία του κράτους για το θέμα.

“Είναι πραγματικά λυπηρό το θέαμα” είπε ο κος Προδρόμου. “Είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, όποιος θέλει έρχεται και πετάει ό,τι θέλει, χωρίς να τον εμποδίζει κανείς”.

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη της Επισκοπής το πρόβλημα δημιουργείται λόγω της έλλειψης αστυνόμευσης της περιοχής, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές προσβάσεις στην κοίτη του ποταμού Κούρρη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ασυνείδητους να εγκαταλείπουν κάθε είδους άχρηστου αντικειμένου στο χώρο, μετατρέποντάς τον έτσι σε παράνομο σκουπιδότοπο.

Από πλευράς του ο κος ΧατζηΧαμπής επιρρίπτει ευθύνες στη κυβέρνηση, ο οποίος κάνει λόγο για μια γενικότερη αδιαφορία για τις δυτικές περιοχές της επαρχίας Λεμεσού. “Έχουμε προβεί στο σχεδιασμό διαμόρφωσης της κοίτης του ποταμού Κούρρη σε γραμμικό πάρκο πολλαπλής χρήσης” εξήγησε ο Κοινοτάρχης της Ερήμης. “Το κράτος όμως αδιαφορεί πλήρως για τα δυτικά προάστια της πόλης, κι επιμένει να δίνει προτεραιότητα στο κέντρο της πόλης”.

Σύμφωνα με τον κος ΧατζηΧαμπή, η διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού σε γραμμικό πάρκο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εξάλειψη της σημερινής κατάστασης, την οποία χαρακτήρισε θλιβερή.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής  Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου τονίζει την ανάγκη ύπαρξης και σωστής λειτουργίας των πράσινων σημείων σε ολόκληρη την Κύπρο.

“Το πρόβλημα είναι μεγάλο” είπε ο κος Θεοπέμπτου καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να διαχειριστούν τα ογκώδη τους απόβλητα.

“Στο εξωτερικό, τα πράσινα σημεία δεν αποτελούν απλά ακόμη ένα σημείο όπου μπορεί ο καθένας να απαλλάσσεται από τα σκουπίδια του ή τα παλιά του αντικείμενα, όπως χρησιμοποιούνται μέχρι στιγμής στην Κύπρο” εξήγησε ο κος Θεοπέμπτου. “Στο εξωτερικό τα πράσινα σημεία είναι στεγασμένοι, οργανωμένοι χώροι, χωροθετημένοι είτε κοντά στην πόλη ακόμη κι εντός της πόλης, για να μπαίνει ο πολίτης μέσα με το αυτοκίνητό του και να αφήνει τα ογκώδη απόβλητά του συγυρισμένα, και για να μπορεί να πάει ένας άλλος πολίτης να βρει ό,τι χρειάζεται και να τα επαναχρησιμοποιήσει”, εξήγησε ο βουλευτής των Οικολόγων.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, η Κύπρος οφείλει πρωτίστως να υιοθετήσει τρόπους πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων. Δεύτερο, να προωθήσει την νοοτροπία επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων και τρίτο την προώθηση δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων.

“Αυτό που εκκρεμεί είναι η δημιουργία και η ψήφιση μιας ολοκληρωμένης νομοθεσίας μέσα από την οποία να ορίζονται οι κοινωνικές επιχειρήσεις, τα πλεονεκτήματα λειτουργίας τους αλλά και να οριστούν οι κατάλληλοι περιορισμοί για τη λειτουργία τους με τέτοιο τρόπου που να προσφέρουν περισσότερο από ένα κοινωνικό όφελος”, συμπλήρωσε ο κος Θεοπέμπτου.

 

 

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top