Limassol Times

Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Όταν «γάζωναν» τον Αθηνή με 50 σφαίρες ενώ πήγαινε στο καμπαρέ του (pics)

21 χρόνια πέρασαν από τη μέρα που «γάζωσαν» τον Μέλιο Αθηνή στη Λεμεσό, ιδιοκτήτη καμπαρέ – Σύμφωνα με τα δημοσίευμα της τότε εποχής ο φόνος του Αθηνή, φαίνεται να έγινε από δυο πρόσωπα και με μέθοδο, η οποία θεωρείτο σπάνια για τα κυπριακά δεδομένα (διασταυρωμένα πυρά) – Για την εκτέλεση της επιβαλλόταν άριστη χρήση του όπλου από τους εκτελεστές- Τον πυροβόλησαν πισώπλατα, ενώ οδηγούσε – Δέχθηκε περίπου 50 σφαίρες – Πληροφορίες ανέφεραν ότι και ο ίδιος είχε στο αυτοκίνητο του όπλο

Αν ζούσε σήμερα ο Μέλιος (Μενέλαος) Αθηνής θα ήταν 69 ετών. Στις 8 Νοεμβρίου του 1995, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:45 το βράδυ σε ηλικία 48 ετών, βρήκε φρικτό θάνατο. Η εν ψυχρώ δολοφονία του ήταν η πέμπτη μέσα σε ένα εξάμηνο και ήταν -σύμφωνα με την αστυνομία- αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αιματοχυσίας που έγινε πότε στα χρονικά της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, από μία σειρά δολοφονιών ανθρώπων του υπόκοσμου που συγκλόνισαν την κοινωνία. Και βεβαίως αποτελούσαν μεγάλο «πονοκέφαλο» για την Αστυνομία την περίοδο 1995 -96.

fonoathefime

Τον «γάζωσαν» πισώπλατα με 50 σφαίρες

Ο Μέλιος Αθηνής, ιδιοκτήτης  του καμπαρέ «La Panache», έξω από το οποίο στις 17 Ιουνίου του ίδιου έτους έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Χαμπή Αεροπόρου, δέχθηκε καταιγιστικά πυρά από αυτόματο τυφέκιο διαμετρήματος 7.62 χιλιοστών, του ίδιου τύπου με εκείνο που είχαν διαπραχθεί οι τελευταίες δολοφονικές επιθέσεις με θύματα τον Αντρέα Χατζηβασίλη, άλλως Κίκα και τον Ονησίφορο Χαραλάμπους, άλλως Φόρη.20161017_151338

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», που υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Αντωνίου, με ημερομηνία 9/11/1995, οι δολοφόνοι παρακολουθούσαν τον Μέλιο Αθηνή και περίμεναν να απομακρυνθεί από το σπίτι του, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τη σκηνή όπου τον σκότωσαν. Ακολούθησαν το αυτοκίνητο του, ένα BMW καμπριολέ (βλ.φωτο), και στη συνέχεια έριξαν εναντίον του καταιγιστικά πυρά.

mes

Οι ανακριτές της υπόθεσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες ήταν δυο, οι οποίοι παρακολουθούσαν τον Αθηνή για μεγάλο χρονικό διάστημα και γνώριζαν ότι πάντα ακολουθούσε το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Γνώριζαν επίσης ότι οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα και για αυτό είχαν επιλέξει την συγκεκριμένη περιοχή όπου υπήρχαν πολλές στροφές και θα ήταν υποχρεωμένος να ελαττώσει ταχύτητα.

Οι ανακριτές διαπίστωσαν επίσης ότι ο Αθηνής δεν είχε αντιληφθεί τους δράστες και γι’ αυτό κατάφεραν και τον γάζωσαν πισώπλατα μόλις εισήλθε στην οδό Αισώπου, η οποία ήταν ευθεία και ήταν σίγουρο ότι θα τον πετύχαιναν. Υπολογίζεται ότι εναντίον του ρίφθηκαν 50 σφαίρες. Ο Μέλιος Αθηνής επλήγη σε διάφορα μέρη του σώματος του. Το φονικό τραύμα προκλήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.

Το αυτοκίνητο του Αθηνή συνέχισε να κατευθύνεται ακυβέρνητο σε απόσταση 30 περίπου μέτρων και προσέκρουσε βίαια σε πάσαλο στεγάστρου παρακείμενου σπιτιού.

Στη σκηνή έσπευσαν συγγενείς και φίλοι του, με τραγικές φιγούρες τη σύζυγο και το γιο του. Την νεκροτομή διενήργησαν οι ιατροδικαστές Ελένη Αντωνίου και Δημήτριος Ψαρούλης.

Ο τρόπος που έδρασαν οι εκτελεστές προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Αστυνομία. Η δολοφονία έγινε με μέθοδο (διασταυρωμένα πυρά), η οποία θεωρείτο σπάνια για τα κυπριακά δεδομένα. Για την εκτέλεση της επιβαλλόταν άριστη χρήση του όπλου από τους εκτελεστές.

Το τηλεφώνημα – παγίδα

Για την υπόθεση πιστεύεται ότι  οι δράστες του άγριου φονικού έστησαν μία καλοστημένη ενέδρα στον Αθηνή και ότι 15 λεπτά πριν τον σκοτώσουν  δέχθηκε ένα τηλεφώνημα παγίδα από έμπιστο του πρόσωπο, ενώ ήταν στο σπίτι του.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν έγινε ποτέ γνωστό και ούτε ο λόγος που ανάγκασε τον Αθηνή να πάρει το αυτοκίνητο του και να κατευθυνθεί άρον- άρον στο καμπαρέ του, κάτι που δεν συνήθιζε τέτοια ώρα, αφού πήγαινε συνήθως πιο αργά.

Πληροφορίες για όπλο στο BMW του

Σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας την τότε εποχή καταγράφονται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι στο αυτοκίνητο του θύματος, εντοπίστηκε όπλο γεγονός που ερμνεύθηκε ότι θεωρούσε πως θα μετέβαινε κάπου που θεώρησε ότι θα διέτρεχε κίνδυνο.

Ο Μέλιος Αθηνής υπήρξε στόχος βομβιστικής επίθεσης 37 ημέρες πριν από τη δολοφονία του. Συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου άγνωστοι πυροδότησαν δυναμίτιδα έξω από το καμπαρέ του και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο μάτι. Από εκείνη την μέρα γνώριζε ότι αποτελούσε στόχο και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, μελετώντας κάθε κίνηση του.

mes2

Στο κενό οι έρευνες  

Μάρτυρες είχαν αναφέρει στην Αστυνομία ότι είδαν να φεύγει από την σκηνή ένα αυτοκίνητο άσπρο Ford Escort και μία μοτοσυκλέτα. Παρά τις έρευνες ωστόσο οι δράστες δεν εντοπίστηκαν και το έγκλημα έχει μείνει στο αρχείο της Αστυνομίας ως ανεξιχνίαστο. Τα κίνητρα των δραστών αποδόθηκαν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών του υπόκοσμου. Κανείς δεν μίλησε αφού επικράτησε ο νόμος της σιωπής που είχε επιβάλει το οργανωμένο έγκλημα.

Η κηδεία του Μέλιου Αθηνή έγινε στις 10 Νοεμβρίου 1995, στην παρουσία πολλών συγγενών, φίλων και γνωστών.

Πηγή: Cyprus Times

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top