Limassol Times

Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Δεν ήταν πάντα αυτές οι ονομασίες τους… Governor’s Beach και Lady’s Mile

Δύο από τις πιο γνωστές παραλίες της επαρχίας Λεμεσού, το Governor’s Beach και το Lady’s Mile, με όπως θα έχετε παρατηρήση ξένες ονομασίες. 

Πως προέκυψαν αυτές οι ονομασίες και πως ήταν πριν τις αλλάξουν, ξέρετε;

Governor’s Beach

Το Governor’s Beach (Ακτή του Κυβερνήτη) είναι ένα εξώνυμο που προήλθε μέσα από την Αγγλοκρατία και δόθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή μιάς κι εκεί υπήρχε το εξοχικό όπου παραθέριζε ο εκάστοτε Άγγλος Κυβερνήτης.

Το 1960, με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το εξοχικό παραδόθηκε στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος το χρησιμοποιούσε κατά τις καλοκαιρινές περιόδους. Μετά τον θάνατό του το εξοχικό έκλεισε και παραμένει μέχρι σήμερα κλειστό.

Πριν δοθεί όμως η ονομάσία Governor’s Beach, η περιοχή ονομαζόταν Κάλυμνος. Το όνομα Κάλυμνος φαίνεται να προήλθε από τους σφουγγαράδες του ομώνυμου Ελληνικού νησιού οι οποίοι έρχονταν στην Κύπρο για σπογγαλιεία και στην συγκεκριμένη περιοχή ελλιμένιζαν τα σκάφη τους.  Μάλιστα και όπως αναφέρεται παλαιότερα η παραλία αυτή αποκαλείτο και σαν Καλυμνώ.

Lady’s Mile

To όνομα Lady’s Mile δόθηκε όπως λένε στην περιοχή, από ένα Άγγλο αξιωματικό, ο οποίος έπαιρνε στην συγκεκριμένη παραλία την φοράδα του, ονόματι Lady για να εξασκείται στο mile κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας.

Το πραγματικό όνομα της όμορφης αυτής παραλίας είναι Απλώστρα, λόγωτου τρόπου με τον οποίο απλώνεται η αμμουδιά.

Η παραλία Ladys Mile τη δεκαετία του 60

Μετονομασία των παραλιών

Υπάρχουν πολλοί Λεμεσιανοί που υποστηρίζουν πως οι εξώνυμες ονομασίες των παραλιών αυτών θα πρέπει να καταργηθούν και είτε να χρησιμοποιούνται οι αρχικές τους ονομασίες ή ίσως και άλλες, ελληνικές ονομασίες, βασιζόμενες στην ιστορία των περιοχών.

Είναι ένα θέμα που, όπως φαίνεται και από το πιο κάτω δημοσίευμα, απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους Λεμεσιανούς.

Πιο κάτω σας παραθέτουμε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, που χρονολογείται το 1993.

 

“Aγαπητή Σύνταξη,

Νομίζουμε πως είναι καιρός πλέον να εγκαταλειφθούν τα πιο πάνω ονόματα που κάποιος ή κάποιοι αποικιοκράτες έδωσαν στις δυο θαυμάσιες παραλίες της Λεμεσού, την ανατολική της περιοχή Αη – Γιώργη του Αλαμάνου και τη δυτική της περιοχής Ζακακιού — Ακρωτηρίου.

Από χρόνια πολλά οι οργανώσεις μας είχαν εισηγηθεί τις ονομασίες Λιμναδάτζια για την πρώτη και Απλώστρα για τη δεύτερη.

Λιμναδάτζια ήταν η ονομασία που έδιναν οι ψαράδες της εποχής του ’50 (και ασφαλώς και προηγούμενα και πάντα) και οι ναυτικοί που με τις ατμακάτους μετάφεραν τους εκδρομείς του Ορειβατικού τακτικά στις παραλίες εκείνες. Η ονομασία ίσως να προερχόταν από τα θαλάσσια νερά που λίμναζαν σε βαθουλώματα βράχων και «σπηλιές» που αφθονούσαν στην περιοχή.

Απλώστρα ήταν η ονομασία που, όπως υποδείκνυε ο πρώην αντιδήμαρχος Λεμεσού, παλιός Λεμεσιανός Δρ Βάσος Παπαδόπουλος, δινόταν ανέκαθεν από τους κατοίκους της περιοχής στην εκεί παραλία, λόγω, ίσως, της «απλωτής» μορφής της.

Πιστεύουμε πως τα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης (που πριν λίγα χρόνια έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον για το θέμα). Θα πρέπει να αποφασίσουν οριστικά σε εισήγηση προς το Υ,Σ. για αλλαγή των σημερινών σε χρήση «τοπωνυμίων» (αν μπορούν να ονομαστούν έτσι οι ξενικές λέξεις που μας επιβλήθηκαν με την πολύχρονη χρήση τους).

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ
Λεμεσός

Υ.Γ. Οι κάτοικοι Πεντακώμου έχουν πρόσφατα εισηγηθεί τη λέξη «Γαλημνός» για την ανατολική παραλία. Ας εξεταστεί πού το βασίζουν αυτό.”

Φωτογραφια απο την ομαδα “Λεμεσου Μνημες”
Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top