Limassol Times

Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού… 63 χρόνια από τη δημιουργία της! (pics)

Προς το τέλος τους οδεύουν οι εργασίες ανακαίνισης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού, αφού ο εργολάβος δεσμεύτηκε να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε για παράδοση του έργου περί τα τέλη του 2017. 

Ωστόσο η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λεμεσού λειτούργησε για πρώτη φορά το 1944, πριν από 63 χρόνια περίπου και αρχικά δεν στεγαζόταν στο σημερινό κτήριο της.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με την αρχή… Το 1943, επί Δημαρχίας Πλουτή Σέρβα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυση Δημοτικής Βιβλιοθήκης και άρχισε ενέργειες για την υλοποίηση του έργου.  Ένα χρόνο αργότερα είχαν ήδη συγκεντρωθεί αρκετά βιβλία και είχε εξασφαλιστεί ο πρώτος απαιτούμενος εξοπλισμός.

Το 1944 θεωρείται ως το γενέθλιο έτος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού και αναγράφεται στην πρώτη επίσημη σφραγίδα της.  Η πραγματική λειτουργία της Βιβλιοθήκης επιτεύχθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Λεμεσού στεγάστηκε στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Μεγάρου.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πλουτή Σέρβα συγκροτείται στα 1945 η Επιτροπή Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αποτελούμενη από εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες της Λεμεσού όπως ο Κώστας Πηλαβάκης, ο Αμφιτρύων Υδραίος, ο Πάνος Φασουλιώτης, ο Ηρακλής Αγγελίδης, ο Γιάγκος Ποταμίτης, ο Πυθαγόρας Δρουσιώτης και άλλοι.  Πρόεδρος της Επιτροπής εκλέγηκε ο Νικόλας Ξιούτας, ο οποίος ανέλαβε τη θέση αυτή από τις 8 Οκτωβρίου 1945.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου εγκρίνονται οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και στις 30 Σεπτεμβρίου 1945 τελούνται στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης τα επίσημα εγκαίνια της, με κύριο ομιλητή το Νικόλα Ξιούτα.  Η Δημοτική Βιβλιοθήκη από τον Οκτώβριο του 1945 ανοίγει τις πύλες της στο κοινό της Λεμεσού.

Στις 12 Ιανουαρίου 1946 προκηρύσσεται διαγωνισμός για πρόσληψη τακτικού βιβλιοθηκάριου και πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου.

Υιοθετείται επίσημα η ονομασία «Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού»

Η Επιτροπή Βιβλιοθήκης σε συνεδρία της στις 17 Μαρτίου 1947 αποφάσισε μεταξύ άλλων όπως στο εξής ονομάζεται επισήμως «Επιτροπή Δημοτικής Βιβλιοθήκης» και υιοθέτησε αντί του παλαιότερου «Βιβλιοθήκη Δήμου Λεμεσού» το όνομα «Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού» που ισχύει ως σήμερα.

Η Επιτροπή Δημοτικής Βιβλιοθήκης ανέπτυξε πραγματικά, μιαν αξιόλογη δράση, τόσο για τον εμπλουτισμό και εκσυγχρονισμό της Βιβλιοθήκης, όσο και για την ανάπτυξη του πολιτισμού, καθιστώντας τη Βιβλιοθήκη ζωντανό πνευματικό κέντρο της πόλης.  Διοργάνωση λογοτεχνικών διαγωνισμών (όπως ο διαγωνισμός στη μνήμη του Νίκου Νικολαϊδη), διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, ρεσιτάλ, είναι μόνο μερικές από τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε αυτή η Επιτροπή.

Ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης σε βιβλία στηρίχθηκε στη συστηματική αγορά και στις μεγαλόψυχες δωρεές των δημοτών.  Μεγάλες οικογένειες της εποχής, συγγραφείς, ποιητές, πνευματικές προσωπικότητες, αλλά και απλοί άνθρωποι δώριζαν τα βιβλία τους, ενισχύοντας τη Βιβλιοθήκη της πόλης τους.

Στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της, η Δημοτική Βιβλιοθήκη ανέπτυξε δραστηριότητα και στον εκδοτικό τομέα.  Αξιολογότατη υπήρξε η έκδοση των ποιημάτων του Βασίλη Μιχαηλίδη το 1960, που μέχρι σήμερα παραμένει σημαντική πηγή αναφοράς για τους μελετητές του έργου του εθνικού μας ποιητή.

Η μεταστέγαση στο Μέγαρο Πηλαβάκη 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού μεταστεγάστηκε στο νέο της οίκημα, στο αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Λεμεσού, το Μέγαρο Πηλαβάκη.

Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού είναι μια από τις πλουσιότερες της Κύπρου, Διαθέτει 55.000 βιβλία, πολλές χιλιάδες λογοτεχνικά, επιστημονικά και άλλα περιοδικά, πλούσια συλλογή παιδικής λογοτεχνία και άλλα.  Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η μεγάλη σειρά πολύτιμων παλαιτύπων της Βιβλιοθήκης, καθώς και οι πλήρεις σειρές εφημερίδων που διαθέτει και χρονολογούνται από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέπτονται μελετητές, συγγραφείς, πνευματικοί άνθρωποι και πλήθος άλλων, που έρχονται να μελετήσουν, να διαβάσουν τον καθημερινό Τύπο ή να δανειστούν βιβλία.

Το Μέγαρο Πηλαβάκη 

Το 2019 θα έχουν περάσει 100 χρόνια από τότε που άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες ανεγέρσεως του Μέγαρου Πηλαβάκη. Οι καλύτεροι τεχνίτες στην πόλη είχαν αναλάβει τα σκαλίσματα της πέτρας, με τις μορφές ερωτιδέων και τις γιρλάντες στα πλαίσια των ανοιγμάτων. Οι μαστόροι τα ετοίμαζαν καθισμένοι κατά γης, τα κάλυπταν με γύψο, για ασφάλεια, και με ξύλινα αναβατόρια τα ανέβαζαν και τα τοποθετούσαν στις καθορισμένες θέσεις.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερο, ολοκληρώθηκε το μέγαρο προκαλώντας πρωτόγνωρο θαυμασμό. Το χαρακτήριζαν πολλοί και σημαντικοί νεωτερισμοί. Στο εσωτερικό την τεράστια γαλαρία του προθαλάμου διαπερνούσαν στις γωνίες τέσσερεις κορινθιακοί κίονες, των οποίων η επιδερμίδα δίνει την εντύπωση μαρμάρου, ψευδαίσθηση που οφείλεται σε παλαιά τεχνική, με κερί, έργο Ελλαδιτών τεχνιτών. Το δάπεδο ήταν επιστρωμένο με πολύχρωμα πλακίδια.

Στα 1966 το μέγαρο πωλήθηκε. Η Ζήνα Κάνθερ κατέβαλε ένα μέρος της δαπάνης της αγοράς. Τελικά το ανέλαβε ο Δήμος και στέγασε εκεί την Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λεμεσού, που μέχρι τότε λειτουργούσε στο Δημαρχείο.

 

 

Πηγές: Δήμος Λεμεσού και ομάδα Λεμεσού Μνήμες

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top