Limassol Times

NEWS

Εκστρατεία καθαριότητας στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας στις 21/1 μετά τις εικόνες ντροπής

Εκστρατεία καθαριότητας στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας στη Λεμεσό θα πραγματοποιήσει στις 21 Ιανουαρίου ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ψαράδων Εσωτερικών Υδάτων, με αφορμή ένα βίντεο και φωτογραφίες που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτοικος της περιοχής και που δείχνουν το σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης του υδατοφράκτη.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ψαράδων Εσωτερικών Υδάτων σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ότι «τα προβλήματα που καταγράφονται στο βίντεο, είναι γνωστά σε εμάς εδώ και πολλά χρόνια και αποτελούν τα κύρια προβλήματα τα οποία πασχίζει ο Σύνδεσμός μας να αντιμετωπίσει για περισσότερο από μία δεκαετία. Η προστασία του ιδιαίτερου περιβάλλοντος των υδατοφρακτών μας, αν και δεν είναι δική μας ευθύνη, έχει τεθεί ως προτεραιότητα από το Σύνδεσμο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, «κάθε χρόνο διεξάγονται καθαρισμοί των ακτών των φραγμάτων με τη συμμετοχή των μελών μας με έξοδα που καλύπτονται από το Ταμείο του Συνδέσμου και από σχετικές χορηγίες. Τα τελευταία χρόνια, στις εκστρατείες καθαρισμού καταβάλλουμε προσπάθειες να εμπλέξουμε πέραν των οικογενειών μας και άτομα νεαρών ηλικιών, οργανωμένων συνόλων (πχ. προσκόπων) ή και μη οργανωμένων ομάδων».

Ο Σύνδεσμος, προστίθεται, «έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ψαράδων, κυρίως μικρών ηλικιών, οι οποίοι θα αποτελέσουν το μέλλον του αθλήματος της αλιείας στον τόπο μας. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αφού οι εκκολαπτόμενοι ψαράδες μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται το άθλημα, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον των υδατοφρακτών».

Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για «αθλιότητες που πραγματικά υφίστανται στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας και προβάλλονται στο υπό αναφορά βίντεο», σημειώνοντας ότι « με παρόμοιες εικόνες ερχόμαστε αντιμέτωποι και στα άλλα φράγματα, κάθε φορά που εκδράμουμε προσπαθώντας να απολαύσουμε το αγαπημένο μας άθλημα».

«Η όποια προσπάθεια διατήρησης και βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος στους υδατοφράκτες, μας βρίσκει συμπαραστάτες και συνεργάτες», όπως αναφέρει κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «ψαράδες» που δεν σέβονται τους χώρους του υδατοφράκτη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε αρκετές περιπτώσεις, η παρουσία μελών του Συνδέσμου μας σε φράγματα, συνέβαλε στο σβήσιμο φωτιάς,  στη διάσωση πτηνών και ψαριών και βεβαίως στον καθαρισμό των ακτών. Αντίθετα, σε υδατοφράκτες που για ειδικούς λόγους απαγορευόταν το ψάρεμα, οι παράνομοι και επικίνδυνοι δρούσαν ανεξέλεγκτοι».

«Όσο για το ποιοι ευθύνονται για την απόρριψη όλων αυτών των ζημιογόνων για το περιβάλλον υλικών, σας ενημερώνουμε πως δεν είναι μόνο οι ‘ψαράδες’ αλλά και πολλοί που θεωρούν αυτό που διατυπώνεται ως σκέψη στο βίντεο: οι υδατοφράκτες αποτελούν σκουπιδότοπους και χωματερές. Τα ευρήματα από τους καθαρισμούς μας, αυτό μαρτυρούν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου αποφάσισε όπως αναλάβει το συντονισμό ημερίδας καθαρισμού στο φράγμα Γερμασόγειας στις 21/01/18, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν είναι αρμοδιότητα του Συνδέσμου μας, ούτε να αστυνομεύει για τυχόν παρανομίες στους υδατοφράκτες (έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπεται από το νόμο), αλλά ούτε έχει υποχρέωση να καθαρίζει τα σκουπίδια που αφήνουν ασυνείδητοι ρυπαίνοντας το περιβάλλον των υδατοφρακτών».

«Οι ενέργειες μας συνιστούν ένδειξη καλής θέλησης του Δ.Σ. και της ολομέλειας του Συνδέσμου μας. Ευελπιστούμε όμως, με αυτή την πρωτοβουλία, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, τις κοινότητες γύρω από τους υδατοφράκτες (υπάρχουν ελάχιστα καλά παραδείγματα) και τους αρμόδιους φορείς ούτως ώστε να κοιτάξουν άμεσα και με προσοχή αυτά που ο Σύνδεσμος έχει επισημάνει με επιστολές, έγγραφα και επαφές όλα αυτά τα χρόνια», όπως αναφέρεται.

Τα μέλη του Συνδέσμου, προστίθεται, «θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους ούτως ώστε οι υδατοφράκτες να απαλλαγούν από ότι τους ρυπαίνει και τους ασχημίζει και να καταστούν ελκυστικοί χώροι αναψυχής και τουρισμού, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Στα χέρια μας έχουμε ένα θησαυρό ο οποίος, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή κρύβεται κάτω από τα σκουπίδια».

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ψαράδων Εσωτερικών Υδάτων με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία καθαριότητας σημειώνοντας ότι «το νερό των υδατοφρακτών είναι αυτό που πίνουμε και ποτίζουμε τη γη μας. Είναι το νερό με το οποίο θα μεγαλώσουν τα λαχανικά που θα καταλήξουν στο πιάτο μας».

«Καθαρί-ζουμε λοιπόν στις 21 Ιανουαρίου, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top