Limassol Times

NEWS

Εικαστική έκθεση και φιλανθρωπικό δείπνο διοργανώνει το ΚΥΠΕ στη Λεμεσό

Τόσο η εικαστική έκθεση όσο και το επίσημο δείπνο έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ανοίγοντας παράθυρο προς την τέχνη και διευρύνοντας το κοινωνικό του προφίλ, διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής και επίσημο δείπνο στις 28 Ιουνίου 2019, στις 7 και στις 9 μμ, αντιστοίχως, στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, με όλα τα έσοδα από το επίσημο δείπνο να δίνονται στον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις.

Τόσο η εικαστική έκθεση όσο και το επίσημο δείπνο έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ, σε μήνυμά του για την εκδήλωση, καλεί το κοινό να συνδράμει  στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Πρακτορείου, ενισχύοντας οικονομικά τον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», ο οποίος, όπως σημείωσε, βοηθά παιδιά και νεαρά άτομα που υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου, ανεξάρτητα από εθνοτική καταγωγή, θρησκεία, χρώμα, οικονομικό και κοινωνικό στάτους.

Ο κ. Πενηνταέξ ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές της εικαστικής έκθεσης και του επίσημου δείπνου, καθώς και όλους όσοι εργάζονται για την επιτυχία της εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τον καλλιτέχνη Μάριο Βούργος, τόσο για την πρωτοβουλία του για τη διοργάνωση της εκδήλωσης με φιλανθρωπικό χαρακτήρα όσο και για τα έργα που θα εκθέσει στο “Ηall M”, στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού.

« Άχρονες θύμισες χρόνου –  Σημείωμα : Θυμήσου να μην ξεχνάς το μέλλον»

« Άχρονες θύμισες χρόνου –  Σημείωμα : Θυμήσου να μην ξεχνάς το μέλλον» είναι ο τίτλος που ο Μάριο Βούργος δίνει σε αυτή του την εικαστική πρόταση που αποτελεί κατάθεση ψυχής και αμάλγαμα των συναισθημάτων και της μοναχικής του περιπλάνησης στην τέχνη μαζί με το ερώτημα, κατά πόσον μια καλλιτεχνική δημιουργία είναι αποτέλεσμα της συνειδητής κατανόησης της ασυνείδητης αγωνίας του φόβου της απώλειας του θανάτου και της προκαθορισμένης ήττας απέναντι στο χρόνο…

Επίσης, συνεχίζει ο καλλιτέχνης, «ίσως είναι μια έκφραση υποκειμενικής ομορφιάς, όπως αυτή καθορίζεται από παρορμήσεις ιδιοσυγκρασίας, από τις εμπειρίες, από τις διδαχές και από τα συναισθήματα».

Ο Μάριο Βούργος, στο αέναο αυτό ταξίδι του, ζώντας στο παρόν αλλά ευρισκόμενος στο μέλλον, με την πυξίδα του γυρισμένη στα άστρα, γράφει για αυτή του την έκθεση, ότι μπορεί και να αποτελεί αρχέγονη παρότρυνση για να επηρεάσει το παρόν μέσω του μελλοντικού αποτελέσματος της εν εξελίξει καλλιτεχνικής διαδικασίας.

«Αντιλαμβάνομαι ότι στο χρόνο, η υποκειμενική κατανόηση του τι είναι χρόνος είναι το βασικό στοιχείο που καθορίζει την ίδια μας την ύπαρξη», συνεχίζει ο καλλιτέχνης για να σημειώσει «ότι το μέλλον είναι ένα τυχαίο αποτέλεσμα επηρεασμένο από τις ενέργειες του χθες με το χθες να είναι επηρεασμένο από τις αντιληπτές αντιδράσεις μας στα αποτελέσματα του αύριο…»

Για το χθες, ο Μάριο Βούργος αναφέρει ότι «υπάρχει γιατί υπάρχει και το αύριο και τα αποτελέσματα του αύριο καθορίζουν το χθες μέσα από το αναμενόμενο αντίκτυπο μελλοντικών γεγονότων, ενώ τα γεγονότα του μέλλοντος συνυπάρχουν στη δική μας φανταστική χρονοθυρίδα του παρελθόντος, όμοιας με τον ορισμό του Φρόιντ για τη συνείδηση, ότι δηλαδή, είμαστε οι σκέψεις, οι πράξεις, τα συναισθήματα και οι εκφράσεις μας».

«Καθορίζω από επιλογή τον άχρονο χρόνο ως την εκδήλωση του αιώνιου φωτός στο άπειρο και τον αληθή  εαυτό ως την ανάμνηση της αποκάλυψης της αλήθειας συναισθανόμενης μέσα από θύμησες του παρελθόντος και του μέλλοντος», σημειώνει για την έκθεσή του ο καλλιτέχνης, για τον οποίο ο διεθνής Τύπος έγραψε ότι αποτελεί «μοντέρνα εκδοχή της Αναγέννησης».

«Και αυτό αποτέλεσε το ερέθισμα, τη βάση και την έμπνευση για τη σειρά από πίνακες και φωτογραφίες με τίτλο : ‘ Άχρονες θύμισες χρόνου’”.

Ο Μάριο Βούργος γεννήθηκε στη Λεμεσό στην οποία επέστρεψε στα τέλη της δεκαετίας του `90, μετά που έζησε για χρόνια στο Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια. Κράτησε την εικαστική του δουλειά για πολλά χρόνια σε προσωπικό επίπεδο και μόλις το 2004 πραγματοποίησε την 1η ατομική του έκθεση. Ακολούθησαν και άλλες ομαδικές και ατομικές στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Γράφτηκαν διθυραμβικά σχόλια στον εγχώριο και διεθνή Τύπο από κριτικούς Τέχνης.

ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΙ:
PLATINUM SPONSOR : WaterWorld (Ayia Napa Cyprus)
GOLD SPONSOR : Cyprus Shipping Chamber
SILVER SPONSOR : PrimeXM (INNOVATION BY INTELLIGENCE)
ΒRΟΝΖΕ SPONSORS : Mk (ΜeritKapital), MEERKAT CITY, Eurivex agora

Χορηγοί:
Diamante Blu Cafe – Lounge Bar
Psilos Services & Constuction Ltd
Avraam Insurance Agents
Τυπογραφεία: Πάμπος Δ. Τσόκκος
Loiz Kangaroo Trading
Α/φοι Λανίτη

Υποστηρικτές:
Αρχή Λιμένων Κύπρου
Δήμος Λεμεσού
Υπηρεσία Ασθενοφόρων Κύπρου

Χορηγοί Επικοινωνίας:
ΡΙΚ
τηλεόραση CAPITAL
εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ
περιοδικό ΟΚ!

Συνεισφέροντες:
Catercom
Eventpro
Music: Vocals: George Kalopedis, Saxophone: Iacovos Parpas, Keyboard: Antonis Polycarpou, Drums: Dinos Paouros, Bass: Evelthon Michaelides

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top