Limassol Times

NEWS

Μόνιμη εικαστική έκθεση-αφιέρωμα στον Βασίλη Μιχαηλίδη


Μόνιμη εικαστική έκθεση-αφιέρωμα στον Βασίλη Μιχαηλίδη
 με τη χορηγία του Δρος Ανδρέα Πίττα
 και παρουσίαση της νέας έκδοσης του Δήμου Λεμεσού
 «Μες στους ανέμους τους κρυφούς

Με τη χορηγία του Δρος Ανδρέα Πίττα, Εκτελεστικού Προέδρου της Medochemie, η Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού αποκτά μια μόνιμη συλλογή έργων τέχνης, αφιερωμένη στον Βασίλη Μιχαηλίδη, η οποία και θα εγκαινιαστεί την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018. Στην αίθουσα χορηγίας του Δρος Ανδρέα Πίττα, στη Δημοτική Πινακοθήκη, θα παρουσιαστεί την ίδια βραδιά η νέα έκδοση του Δήμου Λεμεσού «Μες στους ανέμους τους κρυφούς, Βασίλης Μιχαηλίδης: Εικαστικές και ποιητικές προεκτάσεις». 

Τόσο η έκθεση όσο και η έκδοση συνιστούν καθοριστικά γεγονότα στην πολιτιστική ιστορία της πόλης, σηματοδοτώντας την πιο ουσιαστική απόδοση τιμής και μνήμης, στον Βασίλη Μιχαηλίδη, τον ποιητή που εξύψωσε την κυπριακή διάλεκτο σε εργαλείο ποιητικής έκφρασης. Όπως είναι γνωστό, τα πιο δημιουργικά χρόνια του Βασίλη Μιχαηλίδη συνδέονται με τη Λεμεσό, όπου έζησε από το 1878 έως τον θάνατό του το 1917, και όπου βρήκε ιδιαίτερη στήριξη από τους λογίους, τους εκδότες και πνευματικούς της ανθρώπους.

Ο Δήμος Λεμεσού διοργάνωσε για την επέτειο συμπλήρωσης εκατόν χρόνων από τον θάνατο του ποιητή, την έκθεση «Μες στους ανέμους τους κρυφούς, Βασίλης Μιχαηλίδης: Εικαστικές προεκτάσεις» που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού από τις 10 Νοεμβρίου 2017 έως τις 31 Μαΐου 2018, φιλοξενώντας εξήντα γλυπτικές, ζωγραφικές, χαρακτικές και κεραμικές δημιουργίες από Κυπρίους εικαστικούς, με έμπνευση τη ζωή και το έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη, καθώς επίσης και τρία ζωγραφικά έργα του ίδιου του ποιητή, δύο αγιογραφίες και ένα πορτραίτο.

Το ξεχωριστό αυτό εικαστικό αφιέρωμα τεκμηριώθηκε σε βιβλίο, με αναλυτικά κείμενα και πλήρες φωτογραφικό υλικό, υπό τον τίτλο «Μες στους ανέμους τους κρυφούς, Βασίλης Μιχαηλίδης: Εικαστικές και ποιητικές προεκτάσεις». Η έκδοση αυτή που υλοποιήθηκε χάρις στη στήριξη και χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καθώς επίσης και του Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης, εξερεύνησε όχι μόνο την απήχηση που είχε σε εικαστικούς το έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη αλλά και την τεράστια επίδραση που αυτό άσκησε σε ποιητές. Έτσι, το βιβλίο «Μες στους ανέμους τους κρυφούς, Βασίλης Μιχαηλίδης: Εικαστικές και ποιητικές προεκτάσεις», που στο πρώτο μέρος του καταγράφει τα εξήντα ζωγραφικά έργα της έκθεσης, στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει ανθολόγιο πενήντα επτά ποιημάτων, που γράφτηκαν από πενήντα Κυπρίους λογοτέχνες, τόσο στην Κοινή Νεοελληνική όσο και στην κυπριακή διάλεκτο. Συγγραφείς και επιμελητές της έκδοσης «Μες στους ανέμους τους κρυφούς, Βασίλης Μιχαηλίδης: Εικαστικές και ποιητικές προεκτάσεις» είναι η Δρ. Νάτια Αναξαγόρου, Προϊστάμενη Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού και επιμελήτρια της έκθεσης και ο Λευτέρης Παπαλεοντίου, πανεπιστημιακός και ερευνητής της κυπριακής λογοτεχνίας.

Η εικαστική συλλογή με θέμα τον Βασίλη Μιχαηλίδη θα εκτίθεται μόνιμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού, χάρις στην ευγενή και γενναιόδωρη χορηγία του Δρος Ανδρέα Πίττα, Εκτελεστικού Προέδρου της Medochemie, προσωπικότητας με υπέρμετρη αγάπη για τον κυπριακό πολιτισμό καθώς και βαθειά εντρύφηση τόσο στα γράμματα και όσο στην τέχνη. Ο Δρ. Ανδρέας Πίττας, ως χορηγός της τέχνης, κληροδοτεί στην πόλη του και τον Δήμο Λεμεσού μια εκλεκτή συλλογή-αφιέρωμα στον Βασίλη Μιχαηλίδη και παράλληλα εμπλουτίζει τη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού με έργα μερικών από τους κορυφαίους Κυπρίους καλλιτέχνες, όπως οι Άγγελος Μακρίδης, Γλαύκος Κουμίδης, Χρίστος Φουκαράς, Χαμπής Τσαγγάρης, Σπύρος Δημητριάδης, Λευτέρης Ολύμπιος, Ρήνος Στεφανή, Δάφνη Τριμικλινιώτη, Σούζαν Βάργκας και Θεοδόσης Θεοδοσίου.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, στις 7:30 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού, είναι σημαντική για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Αφ’ ενός μέσα από την Αίθουσα χορηγίας του Δρος Ανδρέα Πίττα, διασφαλίζεται για την πόλη μια συλλογή έργων τέχνης που αδιαμφισβήτητα θα αποβεί ιστορική και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς. Αφ’ ετέρου παραδίδεται τόσο στο γενικό κοινό και τον επιστήμονα-ερευνητή μια έκδοση που αποτυπώνει τα έργα τέχνης καθώς και τα ποιήματα που είχαν ως έναυσμα και πηγή έμπνευσής τους τον Βασίλη Μιχαηλίδη, καταδεικνύοντας τη μεγάλη απήχηση που είχε το έργο του σε εικαστικούς και λογοτέχνες.

Πρόκειται για ένα πολιτιστικό συμβάν υψίστης σπουδαιότητας, που αποτελεί την πιο ιδιαίτερη εικαστική και λογοτεχνική μνεία στον Βασίλη Μιχαηλίδη και επακόλουθα σε ξεχωριστές στιγμές της σύγχρονης καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής παραγωγής του τόπου.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης και ο χορηγός Δρ. Ανδρέας Πίττας, ενώ το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Γιώργος Γεωργής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και πρώην πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, και ο Δρ. Κυριάκος Ιωάννου, φιλόλογος-νεοελληνιστής. Την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, στις 7:30 μ.μ. στην Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού (παραλιακή λεωφόρος, πλησίον χώρου στάθμευσης Εναερίου).

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top